Ekonomi

Bakan Vahit Kirişci Hatay’da konuştu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Mutlak anlamda sıvılaşma özelliği taşıyan tarım arazilerinin faydasından uzak duracağız” dedi. söz konusu.???????

6 Şubat’ta Kirişci, Hassa ve Samandağ ilçelerinde muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda depremlerden etkilenen coğrafyanın büyüklüğüne dikkat çekti.

Yaraları sarmaya çalıştıklarını anlatan Kirişci, Bakanlık olarak Hatay’da yoğunluğa bağlı olarak 2 bin 895 işçi ve bin 742 iş makinesi olduğunu söyledi.

Hatay’da yıkılan ahır ve ahır sayısının 3 bin 522, kaybolan büyükbaş hayvan sayısının 2 bin 834, küçükbaş hayvan sayısının 11 bin 695, kümes hayvanı sayısının yaklaşık 10 bin, zarar gören sayısının ise 2 bin 834 olduğu bilgisini paylaşan 3 bin 74 arı kovanı olan Kirişci, telef olan hayvanları karşılamayı amaçlıyor. Taahhütte bulunduklarını ve ekiplerin tespitlerini tamamlamasının ardından bunu vatandaşlara sağlayacaklarını belirtti.

Bakan Kirişci, yetiştiricilerin hesaplarına 1.5 milyar liralık yem katkı maddesi aktarıldığını belirterek, toplamda 15 bin ton yem dağıttıklarını ve bunun 4 bin 138 tonu Hataylı çiftçiye verildiğini söyledi.

Vahit Kirişci, “24 Şubat’ta Türkiye genelinde 13 milyar 836 milyon lira tarımsal destek dağıttık. Bunun 3.4 milyar lirası 11 ile dağıtıldı. 1.5 milyar liralık yem desteğiyle de yaklaşık 5 milyar lirayı tarıma destek olarak dağıttık. sadece 11 il. Nakit başvurusundan mali uygulamaya geçtik ama vatandaşın durumunu bildiğimiz için bu yıl için tekrar nakde çevirdik. Bunlar nakit olarak yatırıldı.” dedi.

Kirişci, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptıkları ortak çalışma çerçevesinde TMO’nun vatandaşların 3 ay boyunca ihtiyacı olan un, pirinç, mercimek, ayçiçek yağı, fındık ve kuru üzüm gibi gıda maddelerini temin edeceğini bildirdi.

Gıda denetimlerini sürdürdüklerinin altını çizen Kirişci, ısınma için sadece 11 ilin tamamına 51 bin ton, Hatay’a ise 13 bin 660 ton odun dağıttıklarını söyledi.

Kirişci, kısa vadede kırda yaşayan ve üreten çiftçilerin ve insanların acılarını sarmak için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“İnşallah orta ve uzun vadede önce çadır, sonra konteyner olacak ve bir yılın sonunda da kalıcı konutlarımız olacak. Toprak ‘Üretim için buradayım. Benden uzak durun.’ “Kırıkhan’da ruhsatlı depo Türkiye’nin örnek işletmelerinden biridir. Silolar yıkıldı ve buradaki eserler dağıldı. İster silolar, ister ahırlar, ister ambarlar, ister depolar yapalım, sıvılaşma özelliği taşıyan tarım alanından kesinlikle uzak duracağız. Menfaatten uzak duracağız. Bizler “Buraya sert temel etüdü yaptırarak bir bina yaptıracağız. Evlerin altına iş yeri istemeyeceğiz.”

kabaduzhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu